ДЕВОЈКЕ, спремите папке, сад ће педикир! Која ће прва у салон лепоте?! - весело узвикује мајстор Добро Радовић, на уласку у шталу 22 ПКБ фарме крава "Лепушница".
Са њим су Драган Крсмановић, Милан Пешић, као и вођа овог "естетског тима" за краве, ветеринар Александар Симић. Довозе специјални, "козметички" бокс. На њему прикачене брусилице, клешта, ножеви, пинцете, баш као у сваком педикир салону. Само што је овај за - краве. И још, са иностраним лиценцама.
- Радимо обраду папака по холандској методи од 2007. године у шталама ПКБ фарми - каже Симић. - Радници су прошли обуку на Ветеринарском факултету, код професора Штефана Нуске, са минхенског Универзитета "Лудвиг Максимилијан". Шале се са нама, како лакирамо нокте кравама, али је то, заправо, изузетно важан посао за здравље ових животиња. Од када се примењује, на нашим фармама, обољења папака се успешно лече, што доприноси повећању приноса млека.
Свака крава са овог, али и осталих пет ПКБ газдинстава, два пута годишње има обавезан педикир. Док "козметичари", уз мало муке, смештају краву у бокс, Александар објашњава поступак.
- Прво се папци брусилицама скраћују на дужину од 7,5 цениметара - прича наш саговорник док брусилица "урла" шталом. - Висина пете ће бити пет центиметара. Оба папка на свакој нози морају да буду изједначена по висини, дужини и дебљини. Следеће је растерећење